lunes, 23 de julio de 2012

OCUPEM EL FUTUR!


Josep Maria Antentas: «Ocupem el futur!»
Trobada de col·lectius de Terrassa per articular i enfortir propostes i lluites
Terrassa, 7 de juliol de 2012


La crisi econòmica que estem vivint a la Unió Europea comença oficialment amb la caiguda de Lehman Brothers fa quatre anys. Es parla llavors d’una refundació regeneradora del capitalisme, però com que no es produeix de forma immediata una reacció social, és el capitalisme financer que regeix el planeta qui endega una ofensiva amb una voluntat de canvi, la de liquidar un capitalisme que respectava un mínim de drets socials.

D’altra banda, tot i que les reunions del G20 pretenien presentar la crisi com una cosa passatgera, la realitat és que es tracta d’una crisi que en té per llarg. Si al seu primer estadi el centre del problema es trobava al sistema financer, ara qui té el protagonisme és el deute públic, magnificat pels rescats bancaris, i demà serà la recessió provocada per l’austeritat d’avui. No hi ha control, tothom pot veure que estem en una espiral en la qual buscant solucions s’obren nous problemes sense tancar el vells.

A casa nostra, l’impacte d’aquesta crisi desenfrenada i d’aquesta agressivitat del capitalisme financer ha anat deixant rere seu un rastre d’atur, precarietat laboral, degradació dels serveis públics, desnonaments i misèria.

La reacció dels treballadors i les treballadores davant la crisi ha estat lenta perquè es venia d’un llarg procés d’afebliment del moviments obrers i socials, i perquè la crisi va anar afectant per etapes diferents sectors i, al començament, els ajuts familiars o de l’estat n’esmorteïen els efectes de manera momentània. Però en el moment en què l’impacte afecta sense pal·liatius un sector important de la població, de sobte i de manera clara es comprèn la gravetat de la crisi. Tampoc llavors hi ha una reacció immediata, no oblidem també que tota crisi és un xoc brutal en una societat, i quan un té un xoc...



(Podeu seguir la resta de la xerrada a l'audio enllaçat a sota.)



(Podeu seguir la resta de la xerrada al vídeo enllaçat a sota.)




No hay comentarios:

Publicar un comentario