lunes, 24 de junio de 2013

TERESA FORCADES A TERRASSA, RECULL DE PREMSA DIGITAL


D'esquerra a dreta: Márquez, Forcades i Tamayo


Forcades: «No vull una Catalunya Independent 
finançada per La Caixa»





La monja benedictina ha citat Karl Marx per dir que si el capitalisme no ens serveix podem canviar-ho

  
Unes 800 persones han assitir a l'acte de presentació a Terrassa de Cap a un Procés Constituent. L'acte ha tingut com a gran estrella Teresa Forcades, acompanyada per Joan Tamayo, advocat i activista social, i Manel Márquez, historiador.


Forcades anima a prendre consciència del moment i a implicar-se en bastir l’alternativa, el valor de la diversitat com a motor del canvi i la urgència del procés. La independència, per ella, és una oportunitat d’aconseguir un país que sigui un model de justícia social. La ponent va reblar: «No vull una Catalunya Independent finançada per La Caixa».

La monja benedictina ha citat al pensador Karl Marx per dir que si el capitalisme no ens serveix podem canviar-ho. La religiosa ha explicat que és un model que no defensa la llibertat de tots, sinó de la minoria, i ha reblat que no té futur. També ha recordat recuerda que a Venezuela s'han millorat tots els indicadors socials amb la presidència del desaparegut Hugo Chávez.

La Torre, 14 de juny de 2013

Teresa Forcades al Vapor Ventalló


Teresa Forcades a Terrassa


Presentació del Procés Constituent

La Plaça del Vapor Ventalló va acollir ahir a les 19 hores la presentació del Procés Constituent davant d’un auditori de més de 700 persones, la majoria de peu ja que l’assistència va desbordar l’organització, tal i com ve sent costum en els actes on és present Teresa Forcades.

La monja, junt amb Joan Tamayo, advocat i defensor de Drets Humans, i l’historiador Manel Márquez, van començar l’acte donant les gracies al públic per la seva presència i van voler fer palès que l’important és el què es diu, més que qui ho diu, reconeixent el poder de convocatòria de Forcades.

També van destacar que Terrassa sempre ha estat una ciutat lluitadora, especialment contra el franquisme, i que ara la societat torna a necessitar fer pinya i sortir junta a defensar els drets adquirits «que són nostres tot i que els hem deixat en mans de qui no n’ha fet un bon ús».

Per la igualtat i la llibertat

Teresa Forcades va començar el parlament recordant els anys que va passar treballant a la Mútua de Terrassa abans d’ marxar als Estats Units a estudiar l’especialitat.

A continuació, la metgessa va explicar que el Capitalisme, des de el seu naixement amb la industrialització, mai ha defensat la llibertat i que hi ha hagut qui ha canviat la igualtat per la llibertat, creant així les diferencies de classe. Per ella però, «no es pot ser lliure fins que tots siguem lliures aconseguint la llibertat del poble».

En aquesta línia també va comentar que des de aleshores, i fa dos segles, el poder polític i econòmic han anat junts i s’han ajudat, creant unes lleis proteccionistes que només han beneficiat a uns quants. Com a exemple va citar el cas de les patents de medicaments i vacunes «que només beneficia a les farmacèutiques i que, en canvi, deixa morir a milions de persones».

Entrant de ple en el Procés Constituent, va remarcar els quatre punts més importants per a ella. Així, va destacar la necessitat de recuperar el subjecte polític, promovent canvis socials des de baix i la voluntat de potenciar la diversitat en tots els sentits, ja que «la unitat no vol dir uniformitat. La uniformitat porta al pensament únic i a la globalització». El tercer punt consisteix en engegar el Procés però sense precipitació, malgrat a Catalunya hi ha un 30% de persones pobres (ingressos inferiors a la renda mínima) i d’aquests un 12% està en la misèria. Finalment, creu en la importància de «fer la Revolució per tornar-la a fer», és a dir, fer desaparèixer la «passivitat política» i un cop acabat el Procés, no s’ha de parar i només anar a votar cada quatre anys. 

Procés participatiu

Un cop finalitzada la presentació, es va passar a un torn de preguntes on els assistents van interessar-se per saber com el Procés Constituent tractaria temes com l’agricultura ecològica; la medicina natural; els moviments associatius alternatius; o les religions, entre d’altres. Teresa Forcades va contestar totes les preguntes, deixant clar però que ho feia a títol personal, ja que el Procés durà al programa tot allò que les Assemblees dels pobles i ciutats vulguin i que pot ser diferent del que ella pensa.

El proper 20 de juny a les set del vespre, totes aquelles persones que ho vulguin podran assistir al Centre Cívic Maria Aurèlia Campmany a l’assemblea constituent de Terrassa. 

TerrassaDigital, 15 de juny de 2013



D'esquerra a dreta: Márquez, Forcades i Tamayo

El proceso de Teresa Forcades


Ni estamos en campaña electoral ni ningún partido ha tocado a rebato a sus militantes, pero 500 personas llenaron hace 10 días la plaza del Vapor Ventalló de Terrassa. Ni banderolas, ni música ni mercadotecnia política, pero nada impide que el público se arranque en aplausos cuando aparece la oradora, tampoco al uso. Es la monja benedictina Teresa Forcades. Es una imagen que se repite constantemente en los pueblos y ciudades catalanas donde presenta el Proceso Constituyente, la iniciativa política que ha puesto en marcha junto al economista de cabecera de los indignados, Arcadi Oliveres.

Forcades, que también es médico, se dio a conocer hace unos años a través de unos vídeos que colgó en Internet en los que criticaba el negocio de las farmacéuticas con las vacunas de la gripe aviar. Desde entonces, su popularidad ha ido creciendo hasta el punto de ser recibida como una estrella allí donde va.

El acto en la plaza del Ventalló de Terrassa empezó con aplausos, incluso antes de que Forcades pudiera hablar. Cuando lo hizo, arrancó con una «crítica ética al capitalismo» en la que clamó contra las deslocalizaciones empresariales y lo que considera la «falacia de la libertad». Con voluntad didáctica —preguntó constantemente a la audiencia si se estaba explicando bien— coleccionó aplausos con frases como «¿Quién ha decidido que quien tiene una panadería debe pagar impuestos y quien se enriquece con la especulación financiera no?».

Karl Marx y la Venezuela del recientemente fallecido Hugo Chávez fueron las referencias constantes de la charla, que tenía como objetivo incidir en la necesidad de empezar cuanto antes un proceso «de ruptura» para crear una sociedad en la que se reparta justamente la riqueza y todos los ciudadanos tengan acceso a los mismos recursos y servicios.

La democracia participativa y la soberanía alimentaria fueron dos de los asuntos que Forcades mencionó, sin olvidar la referencia a las farmacéuticas que la hizo famosa. Estos son solo algunos de los 10 puntos incluidos en el manifiesto inicial, en el que se reclaman salarios y pensiones dignas, viviendas para todos los ciudadanos y la reversión de los recortes, entre otros.

Por su parte, Oliveres, en un acto en Martorell el mismo fin de semana y aprovechando su condición de economista, centró su discurso en los abusos de la banca y el balance de ingresos y gastos del Gobierno español. Aunque le cuesta más que a Forcades recoger aplausos consiguió el apoyo de las 80 personas que se reunieron para escucharle cuando criticó el gasto militar y el fraude fiscal.

Para aplicar todos estos objetivos ambos defienden la creación de un Estado catalán fuera de la OTAN que permita construir una sociedad basada en la igualdad. Como punto de partida, Forcades defiende que se dejen de pagar tributos al Gobierno central para empezar una campaña de insumisión.

El público, aunque generalmente de acuerdo con los postulados defendidos, pone en duda la viabilidad del proyecto. «Tiene razón, pero no la seguirá nadie, como cuando llamó a la huelga general indefinida», comentaban tras el acto un grupo de jubilados en relación con el intento fracasado de paralizar el país que Teresa Forcades intentó el año pasado.

«Es una utopía; si no se presentan como partido no harán nada», expresaron otros asistentes al acto de Terrassa que se reúnen habitualmente para discutir de política. «La situación es grave y hay que hacer algo. Es necesario que alguien diga estas cosas, pero hay que buscar la fórmula para que se escuche en el Parlamento», decían.

De momento, los asistentes se adhieren al manifiesto, pero el futuro es incierto. Los actos son multitudinarios, pero los firmantes aún no llegan a 40.000, lejos de los 100.000 que Forcades y Oliveres querían conseguir en apenas tres semanas cuando lanzaron el proyecto en abril.

Ambos han anunciado que no quieren constituir un nuevo partido sino crear una plataforma conjunta que englobe las distintas sensibilidades. Oliveres explica que el proyecto está destinado a juntar a movimientos sociales, indignados y partidos y, aunque admite que no ha habido aún contactos formales, en sus actos son habituales los militantes y simpatizantes de formaciones de izquierda como Iniciativa-Esquerra Unida.

Lo que es seguro, según explican, es que si se presentaran a las próximas elecciones ninguno de los dos encabezaría la lista, puesto que no lo consideran idóneo. Así, de momento, la fecha inminente en la que se podría dar forma al proyecto es la asamblea que se realizará en Barcelona el 14 de julio. Ese día, representantes locales deberán profundizar en el contenido y extender los 10 puntos básicos del manifiesto inicial.


El País – Cataluña, 23 de junio de 2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario