sábado, 27 de abril de 2013

PRESENTACIÓ A TERRASSA DE LA REVISTA «L’ABORDATGE»



«Pirates d’amor i sexe, lladres de gènere
i amants de llibertats».
Presentació a Terrassa de la revista L’aBORDatge

«La lluita pels drets de gais, lesbianes, trans i de tota persona sigui quina sigui la seva opció de gènere o sexual és una lluita de tots», començà afirmant el representant de la revista L’aBORDatge durant l’acte de presentació de la mateixa als Amics de les Arts el passat dijous 25 d’abril. «I és, de fet, una lluita contra el sistema patriarcal i la homofòbia, contra la divisió sexual del treball, la naturalització del gènere, la visió purament reproductiva de la sexualitat i contra el control sexual, que és també control de classe.»

Doncs sí, aquesta és l’opinió i perspectiva de treball del BrotBord, una assemblea de lluita contra el patriarcat, l’homofòbia i la transfòbia, part del moviment català per l'alliberament LGTI (lèsbic, gai, trans i intersexual), i que edita la revista que presentaren ahir, 25 d’abril de 2013, a Terrassa l’assemblea LGBT-Terrassa i el Grup d’Opinió d’Amics de les Arts.

Bord és la proposta que fa aquest grup per a traduir de l’anglès la paraula queer, que fa referència a la teoria queer, traduïda de vegades com a desviat, adaptant-la a la realitat del país per «difondre-la com a estratègia de lluita tant a ciutat com als pobles». Aquesta, asseguren, «és una mena d’etiqueta feta a la contra, que nega les etiquetes, o que les multiplica fins invalidar-les, però una etiqueta que nosaltres combinem alegrement amb altres que no perden pas –encara!- el seu valor polític».

Després de la seva recent presentació pública com assemblea LGTB a la ciutat, el grup promotor comença així una caminada que mira lluny nous horitzons. «Ho qüestionem tot», afirmà el representant del BrotBord, «molt important, per començar, la classificació per gèneres de les persones, tot plegat una construcció social de rols que té conseqüències negatives per a tothom.»

Els mètodes i formes d’acció i organització poden i, de fet, són molt diferents. No hi ha purisme en aquesta qüestió. Ara, emfasitzen els companys i companyes del BrotBord que participaren a l’acte, «estem contra l’essencialisme i contra la reproducció de rols», que és en definitiva quelcom del que proposa la teoria queer, defugint totes les etiquetes. Un dels aspectes pitjors d’aquest encasellament o etiquetació dels rols és el que deixa veure molt clarament la utilització per part de sectors empresarials de les lluites i activitats del moviment per a fer grans negocis. «Estem totalment en contra», subratllà, «i fins ara el moviment ha aconseguit que la manifestació pel dia del dit orgull a Barcelona sigui de les molt poques a Europa organitzada pel propi moviment i amb continguts clarament polítics.»

Parlant, d’orgull, precisament, el proper dia 28 de juny es planteja com una nova fita i moment de mobilització pel moviment a nivell mundial i per a l’assemblea LGTB-Terrassa a la ciutat. 

Per a més informació:

Pep Valenzuela

No hay comentarios:

Publicar un comentario