lunes, 29 de octubre de 2018

JOAN TAMAYO: «L’AJUNTAMENT DE TERRASSA CONTRA L’ESCOLA INCLUSIVA»




L’Ajuntament de Terrassa contra l’escola inclusiva

A Terrassa tenim la gran sort de comptar amb un dels actius més importants que ja fa molt de temps que enriqueix la qualitat educativa de l’anomenada Terrassa Ciutat Educadora. I em refereixo, ni més ni menys, a l’Escola d’Educació Especial Crespinell SCCL creada l’any 1979 per un grup de professors i pedagogs emprenedors i emprenedores, amb la consciència de què per canviar la societat calia treballar per una educació, diferent, alternativa i valenta.
L’altre valor afegit d’aquest projecte és que van apostar per un model de negoci social (el que ara anomenem Economia Social) i que sembla que els poders polítics hagin descobert ara.
L’Escola Crespinell és una cooperativa de treballadors de l’ensenyament. Una entitat privada d’iniciativa social i sense ànim de lucre. Un projecte que dintre del Tercer Sector està aportant la seva experiència i el seu treball de forma activa i constant, fins al punt d’haver estat declarada “Entitat d’Iniciativa Social i Sense Ànim de Lucre”. Dins el sistema educatiu està catalogada com una escola d’Educació Especial Concertada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Té una plantilla de 41 treballadors i atén 61 alumnes d’edats entre 3 i 20 anys.
El projecte de l’Escola Crespinell es marca com a objectiu l’Escola Inclusiva, aquell model d’escola que molts i moltes desitgem com a fonament bàsic per intentar transformar una societat injusta. Perquè com diuen els especialistes:
L’educació inclusiva és un procés pel qual s’ofereix a tots els nens i nenes, sense distinció pel que fa a la capacitat, la raça o qualsevol altra diferència, l’oportunitat de seguir sent membres de les aules regulars i d’aprendre dels seus companys, i amb ells, a l’aula.
Per a poder posar en marxa un projecte com aquest l’Escola Crespinell porta, des del 1990, col·laborant amb altres escoles ordinàries del seu entorn més pròxim (Escola Lanaspa Giralt i l’IES Montserrat Roig).
Es calcula que han passat per aquests projectes un total de 675 alumnes de l’Escola Lanaspa, 390 alumnes de l’INS Montserrat Roig i 208 alumnes de l’Escola Crespinell
Des de l’any 2002 l’Escola ha rebut diferents premis i reconeixements (per aquest treball col·laboratiu) i sempre projectant el nom de Terrassa arreu i situant-la com una referència educativa del nostre país.
L’Escola està situada al centre de la ciutat (al carrer del Pantà). Ocupa una casa de lloguer des de l’any 1979 que va començar amb 3 unitats i que s’ha tingut d’anar adaptant i ampliant com s’ha pogut, llogant espais annexes degut al creixement progressiu de matrícula que ha anat tenint.
Davant aquest creixement del projecte i de la possibilitat de no poder complir amb la normativa, pel que fa als espais i a la superfície mínima legal que han de tenir les aules, l’Escola, l’any 2008, va començar els contactes amb l’equip de govern de l’Ajuntament, concretament amb l’alcalde Pere Navarro…
La demanda era molt clara. Que l’Administració més propera fos responsable i col·laborés a aconseguir un espai alternatiu proper a l’Escola perquè no morís un projecte educatiu tan positiu i necessari. Amb l’Alcalde Navarro comença la desfilada de promeses, paraules, bones intencions sense un compromís seriós i valent. Després que la posició més ferma i seriosa vingués de l’Alcalde Ballart, que tampoc arribà a bon port, per raons de tots conegudes, ve l’actual enrocament total de l’actual govern de l’Alcalde Alfredo Vega (total: 10 anys d’ineficàcia).
I em pregunto: si en aquests moments existeix una possibilitat clara i evident de trobar un espai per ubicar l’Escola Crespinell, com és el dels antics locals que ocupaven l’Arxiu Històric i Urbanisme, precisament al carrer del Pantà, per què no es pren una decisió definitiva?
Per què aquesta actitud tancada i inexplicable de l’Alcalde Vega i del seu govern que rebutja donar suport a un projecte que aposta per l’Escola Inclusiva?
Senyor Vega, el món educatiu s’orienta des de fa uns anys cap a propostes més inclusives. Avui dia la diversitat és una realitat a la nostra societat i a les nostres escoles. Hem de veure-ho com una oportunitat vital.
La diversitat és una eina excel·lent per a l’educació en valors i no ha de ser un obstacle, sinó una font de riquesa.
Que passa amb la tercera ciutat de Catalunya, que tant es gasta en recursos per vendre a l’exterior una imatge innovadora, educadora, emprenedora, feminista, cultural, ciutat de les persones, transparent, etc?
Quins són els prejudicis? O els interessos obscurs? On està el problema?
I que em surtin amb simplicitats com la de què és una escola privada! Perquè això no cola! Ni des del punt de vista racional ni tampoc amb la trajectòria d'un partit com el PSC de Terrassa, que durant molts anys no ha dubtat mai en pactar i repartir-se el poder amb el poder econòmic de la ciutat. I no diguem res sonre lo que passava en l’obscura i trista època de la “bombolla immobiliària”, quan no van dubtar ni sol moment en vendre la ciutat als interessos especuladors de les immobiliàries.
Si us plau, pensin un moment en les persones (discapacitats intel·lectuals, alumnes d’escoles ordinàries o simples ciutadans i ciutadanes) que es beneficien i que es poden seguir beneficiant d’un projecte tant potent com el de l’Escola Crespinell, i amb la seva col·laboció amb Escola Lanaspa- Giralt i l’IES Montserrat Roig.
Tenen una ocasió brillant per passar a la història d’aquesta ciutat amb una bona actuació de cara al seu futur, no la desaprofitin, com tantes altres vegades!
Joan Tamayo Sala
Advocat, Activista pels DDHH, Membre de la Comissió Defensa DDHH –Icater i d’Espai Drets

No hay comentarios:

Publicar un comentario