miércoles, 1 de febrero de 2017

HISTÒRIA EN FEMENÍ: DONES LLIBERTÀRIES.





Dimecres 8 de febrer, a les 19:00h 
Projecció del documental «Indomables, una historia de Mujeres Libres»,
presentació i dinamització del col·loqui posterior 
a càrrec de Rosalía Molina

Dimecres 22 de febrer, a les 19:00h
«Història en femení: dones anarquistes (1870-1980)»,
conferència a càrrec de Laura Vicente

Amics de les Arts i Joventuts Musicals
Carrer Sant Pere, 46, primera planta - Terrassa

Organitzen: Grup d'Opinió d'Amics de les Arts & Rudes Rebels


 «Indomables, una historia de Mujeres Libres»
Mujeres Libres / Dones Lliures va ser una organització autònoma, aliena a les estructures de qualsevol òrgan del moviment llibertari. Sense renunciar a les seves arrels anarquistes van practicar un feminisme obrer. Es van marcar com objectiu preparar a les dones per a poder participar en primera persona en la revolució llibertària. És a dir, volien formar a les dones, que sofrien unes taxes d’analfabetisme elevades i atreure-les al moviment llibertari.
Van haver de lluitar contra una cultura de forta arrel catòlica i, el més dolorós, contra la indiferència quan no menyspreu dels seus companys i companyes llibertàries. A pesar d’arribar a comptar amb més 20.000 afiliades només en la zona republicana, mai van ser admeses com part integrant del Consell General del Moviment Llibertari.
Amb aquest documental s'intenta esbrinar què pensaven, quin era el seu plantejament polític i com van desenvolupar la seva tasca. Per a aconseguir-lo ens hem entrevistat amb dos protagonistes directes d’aquesta història, Conchita Liaño i Sara Berenguer. Ambdues van prendre part activa i en primera línia en els gloriosos dies de Juliol del 36. Ambdues amb un bagatge polític i humà considerable.
Per altra banda s'entrevista escriptores i historiadores com Laura Vicente que ens han posat en antecedents. També ens hem entrevistat amb Martha Ackersberg professora del Smith College de Massachusetts i autora del llibre Mujeres Libres de España, que ens acosta a la situació política dels primers anys 30 i al cabal humà de Mujeres Libres. Així mateix, hem estat amb un dels grups que mantenen el llegat d’aquelles dones: Dones Lliures d’Alacant, un grup de dones de CGT que es reivindica anarkofeminista. Comptem també amb la presència poètica i compromesa amb el feminisme actual de l’escriptora Llum Quiñonero.

«Història en femení: dones anarquistes (1870-1980)»
Laura Vicente presentarà una breu història del feminisme d'arrel llibertària a Espanya que comença amb les socialistes utòpiques (des de la dècada de 1830) i les fourieristes en especial, on s'enquadra Guillermina Rojas, una mestra gaditana, que va criticar la família patriarcal en un míting de la Federació Madrilenya de l'AIT, en una data tan primerenca com l'any 1871, fins als grups que durant la Transició es declaren anarcofeministes, passant naturalment per les figures de Teresa Claramunt i Teresa Mañé, i l'organització Mujeres Libres.
Laura Vicente Villanueva, especialista en història social i història de la dona, és doctora en història per la Universitat de Saragossa, màster en “Estudis de la Dona” per la Universitat de Barcelona i catedràtica de història d’ensenyament secundari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario