sábado, 19 de enero de 2013

LO QUE LA PELÍCULA «LINCOLN» NO DICE SOBRE LINCOLN





La película Lincoln, producida y dirigida por uno de los directores más conocidos de EEUU, Steven Spielberg, ha reavivado un gran interés por la figura del presidente Lincoln, uno de los presidentes que, como el presidente Franklin D. Roosevelt, ha intervenido siempre en el ideario estadounidense con gran recuerdo popular. Se destaca tal figura política como la garante de la unidad de EEUU, tras derrotar a los confederados que aspiraban a la secesión de los Estados del Sur de aquel Estado federal. Es también una figura que resalta en la historia de EEUU por haber abolido la esclavitud, y haber dado la libertad y la ciudadanía a los descendientes de las poblaciones inmigrantes de origen africano, es decir, a la población negra, que en EEUU se conoce como la población afroamericana.

Lincoln fue también uno de los fundadores del Partido Republicano que en sus orígenes fue directamente opuesto al Partido Republicano actual, que está hoy altamente influenciado por un movimiento —el Tea Party— racista y sumamente reaccionario detrás del cual hay intereses económicos y financieros que quieren eliminar la influencia del gobierno federal en las vidas económicas, sociales y políticas del país. El Partido Republicano fundado por el presidente Lincoln era, por el contrario, un partido federalista, que consideró al gobierno federal como garante de los Derechos Humanos. Y entre ellos, la emancipación de los esclavos, tema central de la película Lincoln, fue al que Lincoln dio mayor hincapié. Terminar con la esclavitud significaba que el esclavo pasaba a ser trabajador, dueño de su propio trabajo.

lunes, 14 de enero de 2013

LA SOMBRA DE CASAS VIEJAS





Una España negra en un mundo de esperanza. En estos días, acaban de cumplirse ochenta años de la matanza de Casas Viejas, cuando el terrorismo de Estado tomó carta de naturaleza en una diminuta aldea andaluza entre los días 10 y 12 de 1933: cuerpos en llamas e ideas ejecutadas, en un tiempo de sueños y pesadillas. Ocho décadas más tarde, este país parece volver a las tinieblas pero sin horizontes claros ni una hoja de ruta con que alcanzar la utopía.

domingo, 13 de enero de 2013

LA RIUADA DE 1962: HISTÒRIA, MEMÒRIA I RESPONSABILITATS

El dictador Franco al balcó de l'Ajuntament de Terrassa, l'any 1962.


La riuada del 25 de setembre de 1962 és un moment històric fonamental per la formació de la memòria col·lectiva de la ciutat de Terrassa i un punt d’inflexió en el seu esdevenir històric. La memòria, pot ser construïda en forma de mite, sense realitat històrica contrastada, però l’experiència real dels fets patits pels terrassencs i terrassenques han quedat perfectament recollits en la seva consciència i —en aquest dies de record, que no de commemoració— en diferents treball d’una qualitat excepcional i de lectura obligatòria. Dos de caire periodístic i històric: el Jaume Valls i Vila, La riuada de 1962. La catàstrofe que sacsejà la Terrassa invertebrada del franquisme; el de Ferran Sales Aige i Lluís Sales Favà, La riuada de Franco; i un bàsicament històric, que properament publicarà la Fundació Torre del Palau.

lunes, 7 de enero de 2013

CURS DE CULTURA POLÍTICA A TERRASSA (2013)



GRUP DE CULTURA 15M - TERRASSA
AMB LA COL·LABORACIÓ DE
GRUP D'OPINIÓ D'AMICS DE LES ARTS

Curs de Cultura Política

Les sessions ordinàries, a les 19:00 hores, i els dissabtes, les extraordinàries, a les 18:00 hores, a Amics de les Arts i Joventuts Musicals (carrer de Sant Pere, 46, primera planta).

Preu: 7 euros les 14 sessions (per a despeses de desplaçament dels ponents i materials). L'assistència a una sessió serà gratuïta.

Febrer

Sessió 1: Dimarts 19/02/2013
«Què és la política?», a càrrec de Quim Brugué, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sessió 2: Dimarts 26/02/2013
«Una introducció a les ideologies polítiques i la historia de l’estat», a càrrec de Leonardo Díaz, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Març

Sessió extra 1: Dissabte 02/03/13
Projecció del film Hoy empieza todo (1999), director: Bertrand Tavernier. [1 hora i 47 minuts.]

Sessió 3: Dimarts 05/03/2013
«Cornelius Castoriadis, apunts sobre democràcia representativa i democràcia directa», a càrrec de Jordi Torrent, membre del col·lectiu Espai Marx i llicenciat en Història Contemporània.

Sessió 4: Dimarts 12/03/2013
«Eines i artefactes polítics de la democràcia (sistemes de partits, models d’organització...)», a càrrec de Natalia Rosetti, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i Pep Valenzuela, sociòleg.

Sessió 5: Dimarts 19/03/2013
«Experiències d’activisme polític local», amb els testimonis de Francesc Argemí Franki, Josep Maria Pi, Núria Martí, Joan Pallisé i Apolo Cayetano Giménez.

Abril

Sessió 6: Dimarts 02/04/2013
«Experiències d’exercici polític a càrrecs institucionals», amb els testimonis de Fidel LoraJoan Tamayo i Isaac Albert.

Sessió 7: Dimarts 09/04/2013
«Democràcia participativa», amb la participació de Ricard Gomà, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, David Fernández, llicenciat en Ciències polítiques i periodista.

Sessió 8: Dimarts 16/04/2013
«Democràcia i capitalisme, són compatibles?», a càrrec de Ramón Franquesa, professor de la Universitat de Barcelona. 

Sessió extra 2: Dissabte 27/04/13
Projecció del film Tout va bien (1972), director: Jean-Luc Godard. [1 hora i 35 minuts.]

Sessió 9: Dimarts 30/04/2013
«Alternatives polítiques i socials de futur (economia feminista, cooperativisme, banc del temps, banca ètica...)», amb la participació de Sandra Ezquerra, professora de la Universitat de Vic, Jordi García Jané, expert en cooperativisme, i Xavier Teis, llicenciat en Ciències Econòmiques.

Maig

Sessió extra 3: Dissabte 04/05/2013
Projecció del film Cromwell (1970), director: Kenneth Graham Hughes. [2 hores i 55 minuts.]

Sessió 10: Dijous 09/05/2013
«Formules i circumscripcions electorals», a càrrec de Robert Liñeiraprofessor de la Universitat Autònoma de Barcelona

Sessió 11: Dimarts 14/05/2013
«Les utopies. Del somni igualitari al pensament únic», a càrrec de  Ferran Aisa, historiador.


Informació i inscripcions: gtterrassacultura@gmail.com

* * *

Més informació sobre algunes de les persones esmentades:

Ferran Aisa, autor de llibres com Una història de Barcelona: Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999 (2000), La cultura anarquista a Catalunya (2006), Les avantguardes: surrealisme i revolució (2008), Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya (2008), Utopia, del somni igualitari al pensament únic (2012) i CNT. La força obrera de Catalunya (2013)...

Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, autor del llibre És la política, idiotes! (2012).

Leonardo Díaz, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, autor i coautor de llibres com Michael Moore (2003), Lula (2004), La participació ciutadana a través de les noves tecnologies: estratègies per a la utilització de consensus (2004) i Reclaiming Latin America. Experiments in Radical Social Democracy (2009).

Sandra Ezquerra, professora de la Universitat de Vic.

David Fernández, diputat al Parlament de Catalunya, llicenciat en Ciències polítiques i periodista, autor dels llibres Cròniques del 6 (2006) i Cop de CUP (2012).

Ramón Franquesa, professor de la Universitat de Barcelona.

Jordi García Jané, expert en cooperativisme i autor i coautor de llibres com ¡Abajo los muros de los cuarteles! (1981), Amb raó, insubmissió (1989), La dimensió cooperativa (2001), Economía solidaria y crisis capitalista (2010), Democracia económica (2011) i Adéu, capitalisme (2012)...

Ricard Gomà, president del grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona iprofessor de la Universitat Autònoma de Barcelona, coautor del llibre Respuestas locales a inseguridades globales (2009).

Natalia Rosetti, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Xavier Teis, llicenciat en Ciències Econòmiques i autor del llibre Cómo cambiar el mundo con tu dinero (2011).

Jordi Torrent, membre del col·lectiu Espai Marx i llicenciat en Història Contemporània.